Matusalem Gran Reserva 23y 0,7l 40%
Tento ultra-prémiový rum uspokojí nároky i těch nejsofistikovanějších a nejnáročnějších znalců rumů. Hlubokou zlatou barvu doplňuje unikátní chuť a nezaměnitelný charakter. Při popisu kvalit tohoto rumu se těžko vyhnete slovu sofistikovanost, která je přítomná v jeho chuti, aroma i závěru. Gran Reserva 23 je v současné době největším úspěchem v rodině Matusalem.
Barva tohoto rumu je zlatá až jantarová. Aroma tohoto rumu je vanilkové s tóny karamelu, švestek a melasy. Chuť je sametově hladká, komplexní s tóny vanilky, karamelu, melasy, dubového dřeva a to bez příznaků surového alkoholu. Závěr je suchý, dlouhotrvající, charakteristické chutě setrvávající na středu jazyka.
Zrání a blending:
Proces zrání a blendování je založen na tzv. solera metodě, která byla původně vyvinuta pro výrobu sherry a Brandy de Jerez a spočívá v použití několikavrstevných soustav sudů, kde úplně nahoře je nejmladší rum a úplně dole (odtud solera) rum nejstarší. Po odčerpání výrobku ze spodní části systému se postupně doplňují pálenky do a z vrstev vyšších. Uplatnění tohoto způsobu při výrobě rumu Matusalem je svým způsobem unikátní a zajišťuje dokonalé míchání rumů různého stáří. Její použití vede k výjimečně jemnému destilátu.
Historie:
Matusalem & Company byla založena na Kubě v r. 1872 s cílem vyrábět rum té nejlepší kvality a nejjemnější chuti na světě. Matusalem využívá unikátní proces staření rumů, který je založen na tzv. solera metodě, původně vyvinuté pro výrobu sherry, brandy a koňaku. Matusalem solera metoda (unikátní míšení rumů s odlišným stářím) byla adaptována na výrobu rumu a je díky ní získáván rum výjimečně jemný. Do 60. let 20. stol. se vyráběl na Kubě (v této době mu patřilo 50 % kubánského trhu s rumem), následně konfiskováno Castrovým režimem. V současné době se vyrábí v Dominikánské republice dle originální kubánské receptury.